Navigation Menu+

Kako odgojiti dijete da više voli knjigu od televizije u pet koraka

Objavljeno 27 januarja 2016 v Uncategorized | 0 komentarjev

Kako u svijetu tehnologije naučiti dijete da izabere knjigu…

Djeca danas čitaju manje nego ikad, a vrijeme radije provode gledajući crtiće i emisije na TV-u ili igrajući igrice na telefonu ili tabletu. Nije zato ništa neobično vidjeti trogodišnje dijete kako vješto “lista” stranice na pametnom telefonu, ali zato prilično grubo okreće stranice slikovnice, a pertle nikad nije ni pokušalo da veže.

Kako u svijetu tehnologije odgojiti dijete koje više voli knjigu od svega ostalog što mu se nudi? Ako mu čitate redovno, već ste na dobrom putu. Čitajte što god želite, savjetuju stručnjaci, čak je bolje čitati i nešto što zanima roditelja, na primjer o sportu ili modi, nego ne čitati ništaj jer i to proširuje dječji vokabular i mijenja njihov mozak.

Nikada nije prerano da počnete da čitate djeci

Ovo ćete sigurno čuti na jednom od sastanaka u vrtiću ili osnovnoj školi, no možete to preduhitriti i početi da primjenjujete od najranije dobi. Od čitanja stvorite mali ritual i naviku te čitajte djetetu od 5 do 7 puta nedeljno. Idealno bi bilo da djetetu čita što više ukućana jer svaki čitatelj u priču ubaci svoju posebnost, različito oponaša glasove, pa će djeca dobiti nekoliko različitih perspektiva priče.

Takođe, kada ne čitate svojoj djeci, čitajte sebi – knjige, časopise, novine, nema ništa bolje za male glave od čitateljskog uzora. Učlanite djecu u biblioteku već u dobi od godinu ili godinu i po dana te ih podstičite da sami izaberu koje ćete slikovnice pozajmiti i ponijeti kući.

Ne žalite se ako istu knjigu morate pročitati po stoti put

Pada vam mrak na oči jer vaše dijete već desetu noć za redom želi priču o Petru Panu? Izdržite, jer dijete vas ne gnjavi namjerno niti je ograničeno. Ono jednostavno uživa u istoj priči i želi upiti svaku riječ, a svako novo čitanje objašnjava neki novi detalj koji se potom može povezati sa stvarima iz stvarnog života. Čitanje uvijek iste priče je u stvari kod male djece čitanje s razumijevanjem.

Ponekad čitajte i nešto što im vi izaberete

Rezervišite barem dvije večeri nedjeljno u kojima ćete ipak odložiti 500 puta pročitanu priču i zamijeniti je nekim klasikom ili pričama koje ste vi voljeli u djetinjstvu. No, neka svakako budu prilagođene uzrastu djeteta, jer njegova pažnja može vrlo brzo popustiti ako nema dovoljno slika ili ako mu je teško da prati radnju. Ipak, ako djeca uživaju i u onome što ne razumiju, uhvatite se “Orlovi rano lete”, “Družbe Pere Kvržice” ili “Pustolovina Toma Sojera”.

Osmislite aktivnosti koje će se nadovezati na pročitano

Kako čitanje ne bi bilo SAMO čitanje, treba ga malo oplemeniti. Iskoristite neke elemente iz priče i učinite dječji svijet zabavnijim. Na primjer, napravite kod kuće svoj vilinski prah, crtajte junake iz priče, isprobajte neke eksperimente… ima puno mogućnosti za spajanje knjige i zabave.

Igrajte na sigurno

Ako se bojite da vaše dijete ne pokazuje dovoljno interesa za pisanu riječ i slikovnice, zaigrajte na sigurnu kartu. Ne eksperimentišite sa slikovnicama već nabavite ono što je među djecom najpopularnije, najzabavnije i što većina voli. Pa iako to možda znači da ćete vrtjeti pet istih slikovnica mjesecima. Ako je dijete oduševljeno crtićem “Maša i medvjed”, nabavite njihove slikovnice, a isto važi i za Pepu ili Nodija.

Autor: Sanja Bubalo

Izvor: djecjaposla.com

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja