Navigation Menu+

10 zapovijesti Poljskog pedagoga, pisca, ljekara i društvenog djelatnika Januš Korčak-a (Janusz Korczak)

Objavljeno 13 avgusta 2015 v Uncategorized | 0 komentarjev

1. Ne očekuj od djeteta da bude kao ti ili kao što bi ti htio da ono bude. Pomogni mu da ne postane kao ti, nego kao ono samo.

2. Ne traži od djeteta nadoknadu za sve što si mu pružio. Dao si mu život, kako bi to moglo da se vrati? Ono će dati život nekom drugome, taj drugi će dati trećem – to je nepovratan zakon zahvalnosti.

3. Ne iskaljuj ljutnju na djetetu, da ti u starosti ne bi bilo gorko parče hljeba. Jer što posiješ to će i da nikne.

4. Ne gledaj na njegove probleme kao da su zanemarljivi. Život je svakome dat spram njegove snage i zato vjeruj da njemu nije lakše nego tebi, a možda mu je i teže pošto ono nema iskustva.

5. Ne ponižavaj!

6. Ne zaboravi da su najvažniji susreti jednog čovjeka – njegovi susreti sa djecom. Obraćaj više pažnje na njih – nikad ne znamo koga smo to sreli u djetetu.

7. Ne muči sebe ako nešto ne možeš da učiniš za svoje dijete, samo se sjeti: za dijete nije učinjeno dovoljno ako nije učinjeno sve što se može učiniti.

8. Dete nije tiranin koji je zavladao tvojim životom, nije ni samo plod od krvi i tijela. Ono je dragocijeni pehar koji ti je život poverio da ga čuvaš i da u njemu održavaš stvaralački plamen. To je oslobađajuća ljubav majke i oca koji ne gaje „naše“ dijete nego dušu datu im na čuvanje.

9. Voli tuđe dijete. Nikad ne čini tuđem djetetu ono što ne bi volio da kogod čini tvome.

10. Voli svoje dijete kakvo god da je – netalentovano, nesrećno, i kad poraste. Raduj mu se u svakom obraćanju jer dijete je praznik dokle god je s tobom.

Prevela: Vesna Smiljanić Rangelov
Izvor: © AdMe.ru

Januš Korčak – (1878-1942) poljski pedijatar, pedagog, pisac …

…Kada je Hitlerova vojska ušla u Poljsku i okupirala Varšavu, Korčak je ostao sa svojim vaspitanicima u Domu siročadi. 1940. godine Nemci su ga uhapsili. Nekoliko meseci je proveo u zatvoru, odakle su ga otkupili njegovi bivši štićenici. Svetski poznat pisac, Korčak je imao mogućnosti da napusti Poljsku. Ali, vratio se u „Dom siročadi“, koji se tada nalazio na teritoriji Varšavskog geta.

Mnogo ljudi je pokušalo da nagovori Korčaka da napusti geto, znajući da mu je okupaciona vlast dozvolila da ulazi i izlazi iz njega slobodno. Korčak je to odbio.

Petog avgusta 1942. decu iz Doma siročadi poslali su u koncentracioni logor Treblinku. Nekoliko dana kasnije Korčak je zajedno sa svojom decom ušao u gasnu komoru.

Na mestu smrti Korčaka u Treblinici nalazi se veliki kamen. Na kamenu je kratko napisano:

„Januš Korčak i deca.“

Preveo i priredio: Aleksandar Mirković

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja